chleb na zakwasie

chleb na zakwasiecałkowity czas wykonania: 4dni zakwas, 10min wyrabiania, 1 noc i 1h leżakujące ciasto + jakieś 10 min Twojej pracy!!
ilość porcji: 2 bochenki

Ile osób piecze swój własny chleb? Czynność w brew pozorom nie taka trudna i nie pochłaniająca wiele naszego czasu (większość robi się sama). Więc dlaczego nie pieczemy? Nie lubimy? Nie mamy czasu? (już wiesz, że to Ciebie wiele czasu to nie kosztuje) Nie chce nam się? Po co, przecież jest w piekarni.. ?! Nie wiemy jak? Otóż moi drodzy wymówek może być wiele, motywacja może być jedna: zdrowie! O tyle o ile część twierdz, że chleb jest nie zdrowy (moda na gluten free, lub faktycznie celiakia), to chcąc nie chcąc mamy takie czasy, że w razie nagłego głodu kanapka jest najszybszą przekąską! Dlatego zadbajmy o to by nasze kanapki broniły się zdrowym, domowych chlebkiem bez ulepszaczy 🙂 Jeśli jedną z waszych wymówek jest: „Nie wiem jak” oto podaję bardzo łatwy i podstawowy przepis na chleb na zakwasie!
PS. Osoby z nietolerancją glutenu nie martwcie się, dla was wkrótce pojawi się zamiennik 🙂

chleb na zakwasie składniki:

zakwas:
100 ml wody
75g mąki żytniej pełnoziarnistej

pozostałe:
5g drożdży
500ml letniej wody
1 łyżeczka soli
660g mąki pszennej chlebowej

 

chleb na zakwasie
zakwas 1 dzień

 

chleb na zakwasie
zakwas 4 dzień

Sposób przygotowania:

  1. Łączymy ze sobą składniki na zakwas i odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 stopnie (okolice kaloryfera??) na 3-4 dni. Poczujecie jak będzie gotowy 🙂
  2. Gotowy, odleżany zakwas łączymy z pozostałymi składnikami i  wyrabiamy ok 10 min w maszynie. Ciasto musi być idealnie gładkie, rozciągliwe i nie przywierać do naczynia.
  3. Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy czymś, co ma otwór (nie zamykamy szczelnie!) i zostawiamy na całą noc w lodówce.
  4. Zmarznięte ciasto dzielimy na 2 równe części, wkładamy do oprószonych koszyczków/foremek i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na ok 1h.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z foremek wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy mąką i wkładamy do piekarnika na ok 50 min przy temp. 190 stopni. Pamiętaj jednak, że piekarnik piekarnikowi nie równy, więc kontroluj wypiekanie swojej idealnej bazy do kanapki.

chleb na zakwasie
chleb na zakwasie
chleb na zakasie

Smacznego!
Kasia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here