domowa pizzacałkowity czas wykonania: 1h20min
ilość porcji: 1 pizza ∅30cm

Kto nie lubi pizzy ? ten się nie przyznaje i próbuje nasz przepis! Dziś wypada Międzynarodowy dzień pizzy, który jest prawie tak super jak Tłusty Czwartek, może mniej popularny ale wielbicieli pizzy cieszy bardzo! Ten Włoski smak zna każdy, jest tak wiele rodzajów i wariantów, że aż trudno wybrać. My same mamy spór o pizzę, jedna lubi na cienkim cieście, druga na grubym, ale obie kochamy pizzę domową! Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, można ją stworzyć absolutnie od podstaw po swojemu, wybrać ciasto, dorzucić ulubione składniki, dobrać odpowiedni sos. My postawiłyśmy w ten dzień całkowicie na Włochy. Cienkie ciasto, włoskie dodatki i oliwa. Domowa pizza z szynką parmeńską i rukolą –  Zapraszamy 🙂

Domowa pizza Składniki:

300 g mąki /najlepiej chlebowej, ale może być tez tortowa (typ 450, 500)
125 ml mleka
80 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku

domowa pizza

Sos składniki:

1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
Puszka pomidorów pokrojonych dobrej jakości (z małą zawartością cukru w składzie)
Oliwa do podsmażenia cebuli
4 łyżki oregano
Sól do smaku
Pieprz do smaku

domowa pizza

Dodatki:

Rukola
Suszone pomidory
Szynka parmeńska
Ser długo dojrzewający (Parmezan, Dziugas)
opcjonalnie oliwki
oliwa z oliwek
pieprz

Domowa pizza Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko i wodę podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie gorące! Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy przykryte na 10 min.
  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pieprz i rozcieramy w rękach zioła /aby uzyskać lepszy aromat/
  3. W mące robimy dołek, do którego wlewamy oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto (w mikserze lub ręcznie – ok 10 min zagniatając i rozciągając – powinno być miękkie i łatwe do formowania)
  4. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h.
  5. W tym czasie przygotowujemy sos:
    1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz roztarte w dłoniach oregano, smażymy ok 3 min
    2. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ok 10 min, aż woda odparuje
    3. Dorzucamy trzy ząbki czosnku, sól, pieprz resztę oregano i świeżą bazylię. Zostawiamy na ogniu na ok pół minuty.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do najwyższej temperatury. Najlepiej góra-dół + termoobieg
  7. Wyrośnięte ciasto boksujemy, aby je odgazować i chwilkę wyrabiamy /ok 1 minutę/
  8. Formujemy okrągły placek cienko rozciągając ciasto (nie wałkować !), zostawiamy grubsze brzegi
  9. Placek odstawiamy na 15 min do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy sosem
  10. Pieczemy na blaszce lub na kamieniu do pizzy jeśli taki posiadamy
  11. Pieczemy do rumianego koloru/ czas pieczenia zależy od grubości ciasta i maksymalnej temperatury piekarnika (250°C ok 10 min.) , jeżeli chcemy zrobić pizzę na grubszym cieście, nie rozciągamy cienko spodu podczas formowania krążka.
  12. Na upieczoną pizzę z sosem kładziemy szynkę parmeńską, rukolę, suszone pomidory, cienkie plasterki sera i opcjonalnie oliwki. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.

pizza z synka pamenska i rukola

Domowa pizza

Smacznego!
Kasia i Marta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here