czekolada

czekolada

całkowity czas wykonania opcja 1: 1h
całkowity czas wykonania opcja 2: 40min
ilość porcji: 1 tabliczka ok 10x20cm

Co roku ten sam problem! Co mam Ci kupić na święta? Czapkę? Skarpety? Perfumy…? Czy wy też tak macie? A może by tak dać coś całkiem innego… nie kupować a zrobić! Do it yourself! Nasza propozycja na świąteczny prezent dla bliskiej osoby: czekolada <3 Czekoladę uwielbiamy wszyscy, a to z czym ją zrobimy zależy od ulubionych smaków osoby, którą chcemy obdarować tabliczką radości 🙂 Sprytne prawda? Wystarczy odrobina chęci, znajomość kubków smakowych przyjaciela i kilka składników. Ładnie zapakować i ta-dam! Piękny, pomysłowy i wyjątkowy prezent gotowy 🙂 My przygotowałyśmy 2 warianty w naszych ulubionych smakach. Ciekawe co wy wymyślicie 🙂 Powodzenia!

Składniki: czekolada 1:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (min 45%)
3 łyżki skórki z pomarańczy
1 szklanka cukru
1/2 szklanka wody
0,5 cm imbiru
1 garść migdałów

Składniki: czekolada 2:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (min 45%)
4 goździki
6 plasterków suszonego jabłka
1 szczypta kardamonu

czekoladaczekolada

Sposób przygotowania czekolada 1:

  1. Trzemy na tarce (drobne oczka)  imbir i odstawiamy na bok (do szybkiego użycia za chwilę- uwaga punkt 3).
  2. Wyparzamy i obieramy pomarańczę ze skórki (dosyć cienko, żeby na skórce nie było białych farfocli – mają strasznie gorzki smak 🙂 ), kroimy na drobne kawałeczki.
  3. Na patelnię wylewamy wodę, dodajemy cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru następnie wrzucamy kawałeczki skórki z pomarańczy i dalej co jakiś czas mieszając smażymy ok 8 min. Następnie wrzucamy starty imbir i smażymy ok 2 min nie doprowadzając do zbrylenia się składników.
  4. Płynną masę wylewamy na papier do pieczenia (dosyć cienko – ok 2mm wysokości) i zostawiamy do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Zastygniętą masę kroimy ka małe kawałeczki.
  5. Tłuczemy migdały (pozostawiając je i tak w dużych kawałkach) i prażymy je (czyli rzucamy na suchą patelnię i co jakiś czas potrząsamy nią (tak przez ok 5 min).
  6. Urządzamy czekoladzie kąpiel wodną! Stawiamy garnek na palniku, do niego wlewamy wodę, na garnek kładziemy miskę (tak, aby dno nie dotykało wody), wkładamy do niej kawałki czekolady i czekamy aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę o lekko gęstej konsystencji  (aby to uzyskać wystarczy wyjąć miskę z garnka i chwilę poczekać po rozpuszczeniu) wylewamy na piepier do pieczenia lub do formy z wyciąganym dnem i wykładamy na nią migdały, oraz karmelowo-pomarańczowo-imbirowe kawałeczki. Odstawiamy do wystygnięcia.

Sposób przygotowania czekolada 2:

  1. Rozgniatamy goździki w moździerzu (abo młotkiem pod ściereczką) oraz kroimy plasterki suszonych jabłek na kawałki.
  2. Urządzamy czekoladzie kąpiel wodną! Stawiamy garnek na palniku, do niego wlewamy wodę, na garnek kładziemy miskę (tak, aby dno nie dotykało wody), wkładamy do niej kawałki czekolady i czekamy aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę o lekko gęstej konsystencji  (aby to uzyskać wystarczy wyjąć miskę z garnka i chwilę poczekać po rozpuszczeniu) wylewamy na papier do pieczenia lub do formy z wyciąganym dnem i wykładamy na nią kawałki suszonego jabłka, posypujemy rozgniecionymi  goździkami i kardamonem.

czekolada

SMACZNEGO!
Kasia i Marta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here