kanelbullar

kanelbullar

Całkowity czas wykonania: 1h40min
Ilość porcji: 32 bułeczki

Odwiedzacie czasem sklep Ikea  ? Jeśli tak to Kanelbullar na pewno nie są wam obce, można je tam posmakować! Ale co tam bułeczki z Ikei, jeśli można mieć swoje idealnie puszyste w dodatku świeże i pachnące ?! Lecąc do Szwecji nie mogłam się doczekać ciepłej bułeczki przy popołudniowej kawie/herbacie! A zapach ? Przywitał mnie już na lotnisku. Oczywiście pełno tu innych bułek i ciastek ale Kanelbullar to Kanelbullar! Tutaj dla mnie nie zastąpione! I wierzę, że zadowoli każdego 🙂 Jak podaje Wikipedia „Kok z cynamonem został przedstawiony w formie szwedzkiej specjalności w UE w projekcie  Cafe Europa w 2006 roku” i nadal sprawuje się całkiem nieźle 🙂 Miałam przyjemność przygotować bułeczki na Szwedzkiej ziemi, co tam przygotować… spałaszować ! Jak myślicie jak smakują ? Spróbujcie je upiec sami, robi się je bardzo przyjemnie! Pozdrowienia ze Skandynawii!

Kanelbullar – składniki

500 ml tłustego mleka
100g masła
50g drożdży
150g cukru
szczypta soli
½ łyżeczki kardamonu
750g Mąki pszennej

masa – składniki

100g masła
100g marcepanu
cynamon

1 rozbite jajko do posmarowania
cukier perlisty do posypania
foremki

kanelbullar

kanelbullar

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego masło. Temperatura mleka ma być lekko ciepła (możemy sprawdzić palcem) masło ma tylko zacząć się rozpuszczać.
  2. Do miksera wrzucamy drożdże, cukier, szczyptę soli, kardamon oraz mleko z masłem.
  3. Cały czas mieszając powoli dodajemy przesianą mąkę.
  4. Ciasto wyrabiamy ok 10 min. Musi być puszyste i całkiem gładkie.
  5. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
  6. W czasie gdy cisto rośnie przygotowujemy masę. Masło oraz marcepan kroimy w kostkę, czekamy aż masło lekko się ogrzeje i ucieramy to uzyskania jednolitej konsystencji.

kanelbullar

kanelbullar

7. Gdy ciasto już wyrośnie rozdzielamy je na 2 części.
8. Jedną część odkładamy na bok, drugą wałkujemy tak, by uzyskać prostokąt o wymiarach ok 35x40cm.
9. Ciasto smarujemy połową masy, posypujemy obficie cynamonem, rolujemy i kroimy na plasterki ok 2cm. Najlepiej dzielić ciasto na pół czyli całość na pół, połowę na pół i potem na 4. 🙂

kanelbullar

kanelbullar

kanelbullar

10. Pokrojone babeczki wkładamy do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie nastawiamy   piekarnik na 220 stopni bez termoobiegu i powtarzamy te same czynności z drugą częścią ciasta.
11. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i wkładamy do piekarnika na 10-15 min     pod czujnym okiem po 10 minutach – piekarnik piekarnikowi nie równy. Lepiej dać im się lekko zbrązowić bo jasne mogą być nie dopieczone.
12. Najlepiej smakują na ciepło 🙂 Jeśli jednak nie dacie rady zjeść wszystkich to po ostygnięciu należy je włożyć do szczelnego pojemnika – inaczej mogą szybko wyschnąć.

kanelbullar

kanelbullar

kanelbullar

kanelbullar

Smacznego!
Kasia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here