karkówka

karkówka

Muszę się przyznać, że do niedawna jedyne co tolerowałam na grillu czy ognisku to była kiełbasa. Do czasu… gdy spędziłam kilka dni na działce i grill był codziennie. Generalnie ciężko było mnie przekonać do mięsa z grilla, warzyw itp.. kiełbasa, bułka i ketchup.. Grzeszyłam i nie wiedziałam co tracę odmawiając! Zatem… czas na zmiany. Zaczęły się pojawiać szaszłyki, marynowane mięsa, warzywa…. + coś co pomaga rozwiązać problem chleba, który nie zawsze pasuje do mięsa, mianowicie banalnie proste sałatki! Mieszanka sałat + pomidory, papryka, rzodkiewka, ogórki… wszystko co macie pod ręką, zalewamy jogurtem, oliwą, sosem balsamico, czym chcecie! Dużo lepsze w smaku niż kawałek chleba. W końcu się odważyłam i zjadłam nieziemską karkówkę  w marynacie z dżemu pomarańczowego, musztardy i masła. Brzmi kalorycznie, ale jest na pewno zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż kiełbasa! Oto przepis, sprawdźcie sami !

karkówka

Karkówka składniki:

4 plastry karkówki (ok 1cm grubości)
2 łyżki dżemu pomarańczowego słodzonego sokiem jabłkowym
2 łyżki musztardy
2 łyżki masła
cebula
rozmaryn
sól
pieprz

karkówka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy marynatę. Dżem, musztardę i masło mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Naczynie ze składnikami można włożyć do miski z ciepłą wodą, to pozwoli nam szybciej zmiękczyć masło.
  2. Plastry mięsa lekko tłuczemy, posypujemy solą i pieprzem. Następnie smarujemy obficie z obu stron, na wierzch kładziemy posiekaną w plasterki cebulę i posypujemy rozmarynem.
  3. Następnie każdy plaster osobno zawijamy w folię aluminiową i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli nie zdążyłaś przygotować mięsa dzień wcześniej, możesz je zrobić tego samego dnia, kiedy będziesz jeść, ale musi leżeć min 5h.
  4. Następnego dnia mięso w folii kładziemy na rozgrzanego grilla, zostawiamy na ok 30-40 min na średnim szczebelku. Nie może być za nisko bo mięso będzie twarde, dlatego lepiej dać wyżej i chwilę poczekać. Opłaci się 🙂 Po 30 min sprawdź rozwijając folię czy jest już gotowe – powinno być miękkie i mieć brązowy kolor.

karkówka

Smacznego!
Kasia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here