Kompot z dyni
Kompot z dyni

kompot z dyni

ilość porcji: 8 szklanek 
całkowity czas wykonania: 1h15min

Dynia nadal rządzi podczas naszej pięknej złotej jesieni. Poprzednio postawiłyśmy na krem dyniowo imbirowy z czarnuszką + grzanki z rozmarynem, a dziś na stole pojawił się gorący wywar z dyni i cytrusów. Kompoty są świetnym rozwiązaniem na zaspokojenie pragnienia, podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdrowy domowy napój świetnie zastąpi kartonowe soki pełne cukru i ulepszaczy. Ale kompot z dyni ? jak to ? A tak to! Smak dyni (a raczej subtelny posmak) wymieszany ze smakiem mandarynek (na które również teraz jest najlepsza pora), cytryny, imbiru i cynamonu jest naprawdę wyjątkowy! Spróbujcie sami!

kompot z dyni

 Składniki na kompot z dyni:

1kg obranej dyni
1 cytryna
3 mandarynki
2cm imbiru
8 goździków
4 cm laski cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Myjemy i szorujemy cytrusy. 1 mandarynka i cytryna zostają ze skórką, 2 mandarynki obieramy, następnie kroimy na plasterki
  2. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na kawałki
  3. Do garnka wlewamy 2 l wody, wrzucamy dynię, cytrusy, imbir, goździki, cynamon oraz cukier i gotujemy ok 1h
  4. Kompot z dyni podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno

 

kompot z dyni

 

Smacznego !
Kasia i Marta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here