zielona herbata

zielona herbata
całkowity czas wykonania: 5min + 25 min chłodzenia
ilość: 1 l.

Ostatnio czytam bardzo ciekawą książkę. „Japonki nie tyją i się nie starzeją”. Jest tam sporo ciekawych porad jak dbać o swoje zdrowie wzorując się na Japońskich przyzwyczajeniach. Ta książka jest dla mnie ciekawą inspiracją i przede wszystkim mobilizacją. Podaje nie tylko ciekawe rady ale również statystyki z całego świata dotyczące otyłości oraz długości życia. Przerażają. Lato jest okresem podczas, którego wprowadzamy do naszego organizmu najwięcej cukru. Lody, drinki z palemką a przede wszystkim słodkie napoje… W poprzednim poście podałam przepis na cytrusową lemoniadę, zostanę chwilę przy napojach bo są one nam bardzo potrzebne w trakcie upałów, dlatego dzisiaj inspirując się zwyczajami japonek podaję przepis na mrożoną zieloną herbatę słodzoną miodem rzepakowym. Zaspokoi pragnienie, pobudzi oraz przyspieszy metabolizm  (a to tylko kilka właściwości tego cudownego zielonego naparu). Po raz kolejny i nie ostatni podpowiadam, że warto nosić swoje domowe słodzone miodem lub innym zdrowym cukrem napoje, a nie kupować cukier w sklepowych butelkach. Cieszcie się smakiem !

Zielona herbata składniki:

1l wody
zielona herbata
2 łyżki miodu rzepakowego
1 cytryna
kostki lodu

zielona herbata

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy herbatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (warto zwracać na to uwagę, jeśli będziemy herbatę parzyć zbyt długo będzie ona gorzka, jeśli zbyt krótko będzie bez smaku..)
  2. Słodzimy miodem rzepakowym i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną herbatę wkładamy do lodówki (nie wkładajcie gorącego napoju do lodówki, bo możecie ją uszkodzić)
  3. Wkrawamy plasterki cytryny, dorzucamy kostki lodu i gotowe!

zielona herbata

Smacznego!
Kasia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here